Jegyvásárlás

Program


helyszínváltozás! XX -  a XX. század évfordulós írói  - A teremtő képzelet (új helyszín: Hegyvidéki

helyszínváltozás! XX - a XX. század évfordulós írói - A teremtő képzelet (új helyszín: Hegyvidéki

A TEREMTŐ KÉPZELET | CSÁNYI Vilmos / GÉCZI János / SZIRTES Edina ’Mókus’ és PILINSZKY János
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. december 20. szerda, 19:00

„A képzelet valódi történetében a hallgatás olykor fontosabb minden leírt mondatnál. És itt arra a kép nélküli képzeletre, a képzeletnek arra a végső és kifogyhatatlan forrására, testvéri csöndjére gondolok, amit semmiféle zajjal nem lehet elnémítani.” (Pilinszky János)

 

Különválasztható a fantázia a képzelettől? Milyen evolúciós szerepe van a képzeletnek és a vágyakozásnak? S a nyelv keletkezése során milyen szerepe volt a képzeletnek? A XX. századi, felgyorsult gazdagon bemutatott, dokumentált világban, és a tudomány univerzumában hol szerepel a képzelet és mit gondol Pilinszky szavairól Csányi Vilmos Széchenyi-díjas, Prima-és Hazám-díjas biológus, biokémikus, etológus, író?

 

Csányi Vilmos utolsó kötetét írja. Ennek a megjelenés előtt álló kötetnek a fókuszában is a képzelet áll. Épp az a teremtő képzelet, amivel Pilinszky János is foglalkozik életművében, és ami Géczi János költő verseiben, Szirtes Edina Mókus zenei nyelvében, improvizációjában is rendre szerepel.

 

A XX. század kiemelkedő írói és költői kerülnek a XX irodalmi sorozat fókuszába, akiknek idén kerek évfordulója van. A teremtő képzelet esten a központi rendező elv maga a fogalom, ehhez kötődik a három kortárs vendég és a Baumgarten-, József Attila- és Kossuth-díjas költő, Pilinszky János (1921-1981), a XX. századi magyar irodalom kiemelkedő alakja, akinek 1978-ban, 45 éve jelent meg az utolsó kötete, a Válogatott művei. Pilinszky János befalazott képzeletről ír versében, és már az 1970-es években a teremtő képzelet és a költői képzelet sorsáról elmélkedik. Vallja, „az, amit mi ’teremtő képzeletnek’ nevezünk, nem egyéb, mint a képzelet odaadása: passzív teremtés.”

 

December 20-án, a szezonzáró estünkön a XX sorozat vendége három kortárs alkotó, akik egyaránt kapcsolódnak a teremtő képzelethez és az ünnepi vágyakozáshoz.

Milyen világot kovácsol a képzeletünk és ez miképp áll kapcsolatban a való világgal? Milyen tudományos, szakrális és emberi kiterjedése van a képzeletünknek, van-e morálja és ünnephez kapcsolódóan miként szerepel élettörténetünkben a gyermeki képzeletünk? Miképp válik a lélekből karakter? Vajon minden kóbor lovagnak kell, hogy legyen szemrevaló szívehölgye, akit isten háta mögött a képzelet teremt - Ahogyan önmagát is? És egyáltalán: miképp jelenik meg álom, hit, tudás és képzelet versben, regényben és zenében?

A december 20-i adventi zenés estén egy-egy gondolat által kapcsolódik össze a tudós, a költő és a zenész, míg közös trialógusuk – ami most először lép Budapesten színpadra közösen, zenei improvizációval – az ünnepvárás gondolatvilágába, szakralitásába is elmerül.

 

Házigazda, szerkesztő: Juhász Anna irodalmár

Ajánlatunk


Gryllus Vilmos - Nótás Mikulás Zenés játék

A műsoron Genesis klasszikusok, közös Djabe & Steve Hackett szerzemények, Steve Hackett dalok és Djabe kompozíciók szerepelnek. A formáció fennállásának 21 évére teljesen összeforrott egységes produkcióban egyesíti a különböző alkotóműhelyekben született zenei darabokat.

A jó meséknek dallama van! Fessük meg együtt Lackfi János legviccesebb, legszebb, legfurább történeteit – hangokkal!

Ajánló


A több mint 15 éve sikeres boogie woogie koncert show először Budapesten! Egy egész estés koncert, ahol élőben láthatod a…

Shemekia Copeland amerikai bluesénekesnő, a New York-i Harlemben született. Hamar elkezdett énekelni, első nyilvános fellépése a Cotton Clubban volt, nagyjából…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!