Jegyvásárlás

Program


XX -  a XX. század évfordulós írói  #4. Juhász Ferenc

XX - a XX. század évfordulós írói #4. Juhász Ferenc

A XX. század kiemelkedő írói és költői kerülnek a Petőfi Kulturális Ügynökség 2023-as irodalmi sorozatának a fókuszába, akik születésének vagy halálának idén kerek évfordulója van. Olyan neves írók estjeire kerül sor az idei évben, mint Nagy László és Szécsi Margit, Szőcs Géza, Petri György, Weöres Sándor és Károlyi Amy, Juhász Ferenc, Kormos István, Fejes Endre, Halász Péter vagy Kányádi Sándor.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. május 16. kedd, 19:00

„A költő nem tesz mást: csak tűzliliomot ültet a lét szívébe. Elmondja a világot és meg akarja változtatni a világot. A jóság küldötte ő. Az élet énekese és társa a halálnak. Énekel, amíg száját be nem tömi a föld. És mindenkinél jobban vágyódik a szabadságra és a szeretetre.”

(Juhász Ferenc: Mit tehet a költő, előszó)

A XX című, irodalmi sorozat negyedik eseményére május 16-án, kedden este 19.00 órakor kerül sor a MOMkult Kupolatermében. Fókuszban az idén 95 éve született Juhász Ferenc (1928-2015) kétszeres Kossuth-, József Attila, Baumgarten és Prima Primissima-díjas költő, A Nemzet Művésze.

Juhász Ferenc 1928. augusztus 28-án született Bián, egy Budapest környéki magyar–sváb faluban. Érettségi után a Pázmány Péter Tudományegyetem magyar–szanszkrit szakára iratkozott be. 1947-ben gyári munkás a Francia–Magyar Pamutipari Műveknél, majd 1948 augusztusában a budapesti József Attila Népi Kollégium tagja lett, s 1948 őszétől folytathatta egyetemi tanulmányait. Első két verse (Arany, Ezüst) a Diárium karácsonyi számában jelent meg. Első verseskönyvét a Franklin Társulat adta ki 1949-ben, ugyanekkor – rejtve – Baumgarten-díjat kapott.

1950-ben A Sántha család című könyvéért József Attila-díjat kapott. 1951-ben Apám című verséért megkapta a Kossuth-díj ezüst fokozatát. 1954-ben megjelent korszakos eposza, a Tékozló ország. 1955–56-ban az Új Hang vezető költője lett, aki olyan versekkel jelentkezett, mint a Szarvassá változott fiú – Szarvas-ének címen. 1975–1976-ban Nobel-díjra terjesztették elő. 1971-ben megkapta a Radnóti Miklós-díj fődíját, s 1973-ban újra Kossuth-díjban részesítették (arany fokozat). 1963-ban bekapcsolódott az Új Írás című folyóirat szerkesztésébe, melynek 1974-től 1991-ig főszerkesztője lett. 2004-ben megkapta a Prima Primissima kitüntetést, 2008-ban a Magyar Örökség díjat.

Az esten a költő emberi és alkotói megidézése mellett felolvasószínházban elevenedik meg a sokszínű életmű, a színház, a természettudomány, a vizualitás oldaláról is kötődő költemények sokasága, illetve bemutatásra kerül a Más Petőfi az enyém című, az idei Petőfi200 bicentenáriumra megjelentetett irodalmi kötet.

XX – a sorozatról

A sorozat célja közelebbről, személyes aspektusból, a művek mellett az alkotót is hangsúlyosan bemutatva értelmezni a XX. századi magyar irodalom kiemelkedő életműveit, illetve az irodalom mellett társművészeti ágakat megszólítva felolvasószínházzal, előadásokkal, koncerttel készülni. A XX estjein helyet kapnak különféle műfajok, illetve témakörök is: színház, gyerekirodalom, hangsúlyos irodalmi lapok, háború, szerelem és barátság, irodalmi előképek – például kapcsolódások egykori példaképekhez, akár Petőfi Sándorhoz, illetve egyedi produkciók is.

A sorozat a MOMkult partnerségével jön létre.

Résztvevők többek között:

  • Csányi Vilmos etológus-író
  • Féner Tamás fotográfus
  • Zalán Tibor költő
  • Hámori Gabriella színművész
  • Háziasszony: Juhász Anna

Ajánlatunk


A Hot Jazz Band ismét megtartja immár hagyományos előszilveszteri koncertjét. A mindig vidám hangulatú estén a hat zenész a már jól ismert számaik mellett terveikről is zenés beszámolót tartanak.

Gryllus Vilmos - Nótás Mikulás Zenés játék

Ajánló


Josephine Baker és Dmitrij Sosztakovics Táncosnő banánszoknyában, komponista tűzoltósisakban: merészség és modernitás, túlélési technikák és történelmi tragédiák 1906 és 1975…

Világhírű bűvészek és az ország legjobb illuzionistái együtt, egy vadonatúj műsorban!

A műsoron Genesis klasszikusok, közös Djabe & Steve Hackett szerzemények, Steve Hackett dalok és Djabe kompozíciók szerepelnek. A formáció fennállásának…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!